Missä maissa Eurojackpot on suosituinta?

Kuulet lievästi nasaalin äänen kassalta, nostat katseesi ja näet, kun parrakas mies huikkaa kassaneidille “kolme riviä Eurojaskaa!”. Sama toistuu tuhansilla veikkauspisteillä ympäri Suomen. Niinpä, Eurojackpot on lyhyessä ajassa noussut Suomen suosituimmaksi pelimuodoksi ja suomalaiset ovat jo valmiiksi pelikansaa ja eritoten lottokansaa. Värikkäät ja jännittävät kolikkopelit pelit ja myös korttipelit ja lautapelit ovat kuuluneet suomalaisten suosimiin viihdemuotoihin vuosikymmenten ajan. Kaikkiaan Eurojackpotia pelataan 18 Euroopan maassa, kuinka Suomi sitten sijoittuu vertailussa muiden maiden kanssa? Varmasti pelaaminen on muuallakin Euroopassa kansan suosiossa?

Voitettujen jättipottien määrä

Tarkkaa maakohtaista liikevaihtoa ei Eurojackpotista julkaista, mutta koska peli perustuu täysin onneen, niin vertailemalla voittoja, pystyy päättelemään jotain myös pelin suosiosta eri maissa. Tätä kirjoittaessa Eurojackpotissa on voitettu päävoitto kaikkiaan 93 kertaa. Eniten päävoittoja on kerännyt Eurojackpot-maiden jättiläinen, eli Saksa, jonne päävoitto on mennyt 36 kertaa. (38,7 %) Heti toisella sijalla on kuitenkin piskuinen Suomi, jossa asukkaita on 15 kertaa vähemmän, kuin Saksassa ja jonne Eurojackpotin päävoitto on mennyt 16 kertaa (17,2 %). Tällä perusteella Suomessa Eurojackpotia pelattaisiin asukasmäärään nähden lähes 7 kertaa enemmän, kuin Saksassa.

Jättipottitilasto tietenkin voi vääristää pienen otannan vuoksi ja tarkkaa johtopäätöstä siitä ei voi tehdä. Sen johtopäätöksen siitä kuitenkin voi tehdä, että Suomessa pelataan enemmän “Eurojaskaa”, kuin Saksassa. Suomen jälkeen kolmanneksi eniten jättipotteja on mennyt Tanskaan, jossa voittajia on kuusi kappaletta.

Pienempien voittojen määrä

Pienempiä voittoja vertailemalla olisikin jo huomattavasti helpompi saada arvioita eri maissa pelatusta määrästä, koska pienempiä voittoja tulee jo merkittävä määrä. Valitettavasti muutama maa, Suomi mukaan lukien, ei julkista tietoja edes pienempiä voittoja voittaneiden pelaajien määrästä. Ainoastaan kolme suurinta voittoluokkaa ovat julkista tietoa. Silti tämäkin tieto auttaa tutkimuksessa enemmän, kuin pelkät päävoitot. Lisäksi on mahdollisuus käyttää niiden maiden tietoja, jotka julkaisevat kaikki voitot.

Kolmen suurimman voittoluokan voitoista Saksaan menee leijonanosa, 40,8 %. Tämä on linjassa Saksan osuuteen päävoitoista. Myös tässä listauksessa hyvänä kakkosena tulee Suomi, joka nappaa kolmen suurimman voittoluokan voitoista 9,7 %. Tässä on kuitenkin suuri ero päävoittojen määrään, joka indikoi, että Suomi ja suomalaiset ovat olleet erityisen onnekkaita päävoittojen suhteen. Kolmen suurimman voittoluokan voittoja Saksaan menee noin nelinkertainen määrä Suomeen verrattuna, mutta koska väkiluku on 15-kertainen, voidaan myös näillä todisteilla arvioida perustellusti, että Suomessa Eurojackpotia pelataan enemmän, kuin Saksassa.

Kaikista maista Suomen ykköshaastaja ei olekaan käytettävissä olevien tilastojen perusteella Saksa, vaan Tanska, jonka osuus kaikista voittajista on noin 6,8 %. Tanskan asukasmäärä on hiukan suurempi kuin Suomen, joten näiden tilastojen perusteella Eurojackpot on Suomessa myös Tanskaa suositumpaa.

Yhteenveto

Käytettävissä olevat tilastot osoittavat kiistattomasti, että Suomi on Eurojackpotin kuningaskansa. Absoluuttisesti peliä pelataan Saksassa enemmän, mutta kun muistetaan, että siellä asuu 15 kertaa enemmän ihmisiä, niin kruunu voidaan ojentaa Suomelle johon eurovoitoista menee kuitenkin vain neljä kertaa vähemmän, kuin Saksaan. On helppo vetää johtopäätökset, että tilanne ei tule muuttumaan tulevaisuudessa, Suomessa Eurojackpotin suosio ei ole laantumassa ja näin ollen Suomi ei tule ykkössijasta luopumaan. Suomeen tuleekin napsahtelemaan tasaisesti jättipotteja myös jatkossa.