Miten Keno eroaa Eurojackpotista ja muista lottopeleistä?

Sekä Keno että Eurojackpot ovat suosittuja onnenpelejä, mutta niiden säännöt, pelitavat ja voitonmahdollisuudet eroavat toisistaan merkittävästi. Tässä artikkelissa syvennymme näihin eroihin ja käymme läpi, miten Keno poikkeaa Eurojackpotista ja muista perinteisistä lottopeleistä.

1. Pelin rakenne ja säännöt

Keno:

 • Kenossa pelaajat valitsevat yleensä 2-10 numeroa annetusta numeroväliltä (useimmiten 1-80).
 • Arvonnan yhteydessä arvotaan tietty määrä numeroita, esimerkiksi 20, ja pelaajan voitonmäärä riippuu siitä, kuinka monta valittua numeroa osuu arvottuihin numeroihin.
 • Kenossa voi olla useita arvontoja päivässä.

Eurojackpot ja perinteiset lotot:

 • Näissä peleissä pelaajat valitsevat yleensä suuremman joukon numeroita tietyltä numeroväliltä (esim. 1-50).
 • Arvontoja on yleensä vain kerran tai kahdesti viikossa.
 • Voiton suuruus riippuu siitä, kuinka monta valittua numeroa osuu arvottuihin numeroihin sekä mahdollisesti myös erillisistä lisänumeroista.

2. Voitonmahdollisuudet

 • Keno tarjoaa usein paremmat voitonmahdollisuudet pienempiin voittoihin, sillä pelaaja voi itse vaikuttaa voitonmahdollisuuksiinsa valitsemalla numeroiden määrän. Tämä tarkoittaa, että voit voittaa pienempiä summia suhteellisen usein, mutta suuret päävoitot ovat harvinaisempia.
 • Eurojackpot ja muut lotot keskittyvät suurempiin päävoittoihin, mutta niiden saavuttaminen on harvinaisempaa. Voitonmahdollisuudet ovat yleensä pienemmät, mutta potentiaaliset voittosummat voivat olla huomattavasti suurempia.

3. Pelaamisen tahti

Kenossa arvontoja on usein monta päivässä, joten pelaajat voivat seurata tuloksia ja kokea jännitystä useammin. Eurojackpotissa ja muissa perinteisissä lottopeleissä arvontoja on harvemmin, mutta jännitys kasvaa, kun odottaa isompaa päävoittoa.

4. Pelaamisen kustannukset

Kenopeleissä pelaajat voivat yleensä itse määrittää panoksen suuruuden, mikä voi vaikuttaa sekä voittojen suuruuteen että pelikierroksen hintaan. Eurojackpotissa ja muissa lottopeleissä pelikierroksen hinta on usein kiinteä.

5. Strategia ja valinta

Kenossa pelaajalla on enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa valintoihinsa ja strategiaansa, esimerkiksi valitsemalla numeroiden määrän ja panoksen suuruuden. Eurojackpotissa ja muissa lottopeleissä valinnat ovat usein rajatummat.

Keno vs. Eurojackpot: Syvempi tarkastelu

Vaikka sekä Keno että Eurojackpot ovat suosittuja onnenpelejä, ne tarjoavat erilaisia pelikokemuksia ja houkuttelevat erityyppisiä pelaajia. Tarkastellaanpa lisää syitä ja yksityiskohtia, jotka erottavat nämä kaksi peliä toisistaan.

6. Pelin alkuperä ja historia

Keno:

 • Kenon historia ulottuu tuhansien vuosien taakse muinaiseen Kiinaan, ja peli saapui lännessä suosioon erityisesti 1900-luvulla. Kenon historia tarjoaa kiehtovan yhdistelmän kulttuurista perimää ja modernia pelikokemusta.

Eurojackpot ja perinteiset lotot:

 • Eurojackpot on suhteellisen uusi peli, joka alkoi vuonna 2012 ja se on suunniteltu yhteistyössä useiden Euroopan maiden kesken. Se on laajentunut nopeasti ja houkuttelee pelaajia monista maista suurten jackpot-voittojen toivossa.

7. Pelikokemuksen dynamiikka

Keno:

 • Kenon dynamiikka perustuu usein toistuviin arvontoihin, mikä tarkoittaa, että pelaajilla on mahdollisuus palautua mahdollisista tappioista nopeasti ja kokea voiton ilo useammin. Tämä tekee pelistä dynaamisen ja nopeatempoisen.

Eurojackpot:

 • Viikoittainen arvonta rakentaa jännitystä ja odotusta, mikä luo erilaisen pelikokemuksen. Pelaajat voivat keskittyä strategioihin, analysoida aikaisempia tuloksia ja pohtia mahdollisia numeroita koko viikon ajan ennen seuraavaa arvontaa.

8. Pelaajayhteisö

Keno:

 • Kenopelaajat ovat usein yksilöllisiä pelaajia, jotka nauttivat pelistä itsenäisesti, vaikka joissain kulttuureissa Keno voi olla myös sosiaalinen tapahtuma.

Eurojackpot:

 • Koska Eurojackpotilla on niin laaja kansainvälinen pelaajakunta, monet pelaajayhteisöt ja foorumit keskustelevat tuloksista, strategioista ja jakavat kokemuksiaan.

9. Taloudellinen panos ja voitot

Keno:

 • Koska pelaajat voivat valita panoksensa ja kuinka monta numeroa he pelaavat, Kenon pelaamisen taloudellinen panos voi olla pienempi ja joustavampi.

Eurojackpot:

 • Eurojackpotissa panos on usein kiinteä, mutta suuret päävoitot voivat nousta kymmeniin miljooniin euroihin, mikä tekee siitä houkuttelevan monille pelaajille.

Yhteenveto

Keno ja Eurojackpot tarjoavat kaksi erilaista näkökulmaa onnenpelien maailmaan. Vaikka molemmat perustuvat sattumaan, niiden säännöt, historia, pelikokemus ja pelaajayhteisöt eroavat toisistaan merkittävästi. Pelaajan kannattaa valita peli sen perusteella, mikä sopii parhaiten hänen omiin mieltymyksiinsä ja pelitapaansa.

Linkkejä:
Veikkaus: Eurojackpot - Veikkauksen Eurojackpot-palvelu, jossa voi pelata Eurojackpotia ja tarkastaa tulokset.
Wikipedia: Eurojackpot - Tietoa Eurojackpotista, voittoluokista, päävoitoista ja historiasta.
Euro-jackpot.net - Paljon tietoa Eurojackpotista englanniksi: statistiikkaa, uutiset, tulokset jne.
HS: Eurojackpot - Helsingin Sanomien artikkeleja hakusanalla "Eurojackpot".