EuroJackpotin historia ja ensimmäiset arvonnat

EuroJackpot-arvonnan idea syntyi vuonna 2006, jotta ne voisivat kilpailla vakiintuneemman ja menestyksekkäämmän EuroMillions-arpajaisten kanssa. EuroMillionsin menestys perustuu sen tarjoamiin valtaviin jättipotteihin verrattuna yksittäisiin kansallisiin arpajaisiin, sillä peliin osallistuu huomattava määrä maita.

EuroMillionsin menestyksen nähtyään osallistumattomat Euroopan maat kokoontuivat Amsterdamissa marraskuussa 2011 ja perustivat EuroJackpot-arvonnan. Nämä osallistumattomat maat olivat Saksa, Suomi, Tanska, Italia, Alankomaat, Slovenia ja Slovenia, ja Viro liittyi mukaan neuvottelujen jälkeen.

EuroJackpot-arpajaisten lippuja myytiin ensimmäisen kerran 17. maaliskuuta 2012, ja ensimmäinen arvonta suoritettiin 23. maaliskuuta 2012.

Espanja liittyi EuroJackpotiin kolme kuukautta ensimmäisen arvonnan jälkeen. Maiden liittymisaalto jatkui helmikuussa 2013, kun Kroatia, Latvia, Islanti, Liettua, Norja ja Ruotsi liittyivät mukaan.

Sittemmin EuroJackpotiin ovat liittyneet Tšekki, Unkari ja Slovakia, ja Puola liittyi viimeisenä maana syyskuussa 2017.

EuroJackpot-arpajaisten perustamisen tarkoituksena oli jakaa jättimäisten jättipottien jännitys, ja sitä tämä kiehtova peli on tarjonnut perustamisestaan lähtien. Siinä on palkitseva 10 miljoonan euron aloitusjättipotti, joka voi nousta lumipallona huomattavan muhkeaan 90 miljoonaan euroon.

Kun EuroJackpot lanseerattiin, siinä oli 12 jackpotin kierrätysraja, mutta se oli liian rajoittava, ja sitä muutettiin helmikuussa 2013. Uuden jackpotin rollover-kattosäännön mukaan jättipotti voi kierrättää kokonaismäärän, kunnes se saavuttaa 120 miljoonaa euroa.

Jos jättipotti saavuttaa kierrätysrajan ilman voittajaa, lippujen myynnistä saadut ylimääräiset varat siirretään toisen tason palkintoon. Toisen tason palkinto eli “toinen jättipotti” voi myös jatkua, kunnes se voitetaan tai se saavuttaa 90 miljoonan euron ylärajan.

Toinen toteutettu muutos koskee EuroJackpotin pelattavuutta. Perjantaina 10. lokakuuta 2014 Perle-koneen pienempien numeroiden eli tähtinumeroiden tai “Euro-numeroiden” määrää lisättiin kahdeksasta kymmeneen. Tämän muutoksen myötä jättipotin voittomahdollisuus pieneni 1:59 325 280:sta 1:95 344 200:een.

Linkkejä:
Veikkaus: Eurojackpot - Veikkauksen Eurojackpot-palvelu, jossa voi pelata Eurojackpotia ja tarkastaa tulokset.
Wikipedia: Eurojackpot - Tietoa Eurojackpotista, voittoluokista, päävoitoista ja historiasta.
Euro-jackpot.net - Paljon tietoa Eurojackpotista englanniksi: statistiikkaa, uutiset, tulokset jne.
HS: Eurojackpot - Helsingin Sanomien artikkeleja hakusanalla "Eurojackpot".