Eurojackpotin todennäköisyydet – Voiko siinä oikeasti voittaa?

Eurojackpot on yksi Euroopan suosituimmista, seuratuimmista ja puhutuimmista lottopeleistä, jota pelataan Suomen lisäksi myös 17 muussa Euroopan maassa. Kyseisen lottopelin suosiota kuvastaa hyvin se, että maaliskuuhun 2022 asti arvonta suoritettiin kerran viikossa perjantaisin, mutta kysynnän kasvaessa he lisäsivät toisen arvonnan myös jokaisen viikon tiistaille. Suosio pelin takana on selvää, ja säännöllisesti uutisista voidaan lukea kuinka kymmeniä, tai jopa yli sata miljoonaa kattava voittopotti matkaa johonkin päin Eurooppaa. Suurin osa pelaajista tietenkin haaveilee voittavansa tämän potin itse, mutta kuinka todennäköistä se oikeasti on? Entä onko Eurojackpotia yleisesti ottaen kannattavaa pelata, nimittäin voiko siinä oikeasti voittaa rahaa aivan tavallisena suomalaisena pelaajana?

Voittoluokat ja todennäköisyydet

Eurojackpotissa voittomahdollisuudet vaihtelevat eri voittoluokkien välillä. Todennäköisyydet voittaa pienempiä rahasummia ovat varsin otolliset, mutta suurempia summia havittelevat henkilöt joutuvat useimmiten pettymään. Itse Eurojackpotin päävoiton voittamisen todennäköisyys on vain 1 : 139 838, kun taas pienimmissä summissa todennäköisyydet ovat jopa 1 : 49. Voittoluokkia on kokonaisuudessaan 12 erilaista, joista voitte lukea lisää alta.

1. VOITTOLUOKKA – 5 + 2 oikein – Todennäköisyys: 1 : 139 838 160

2. VOITTOLUOKKA – 5 + 1 oikein – Todennäköisyys: 1 : 6 991 908

3. VOITTOLUOKKA – 5 + 0 oikein – Todennäköisyys: 1 : 3 107 515

4. VOITTOLUOKKA – 4 + 2 oikein – Todennäköisyys: 1 : 621 503

5. VOITTOLUOKKA – 4 + 1 oikein – Todennäköisyys: 1 : 31 075

6. VOITTOLUOKKA – 3 + 2 oikein – Todennäköisyys: 1 : 14 125

7. VOITTOLUOKKA – 4 + 0 oikein – Todennäköisyys: 1 : 13 811

8. VOITTOLUOKKA – 2 + 2 oikein – Todennäköisyys: 1 : 985

9. VOITTOLUOKKA – 3 + 1 oikein – Todennäköisyys: 1 : 706

10. VOITTOLUOKKA – 3 + 0 oikein – Todennäköisyys: 1 : 314

11. VOITTOLUOKKA – 1 + 2 oikein – Todennäköisyys: 1 : 188

12. VOITTOLUOKKA – 2 + 1 oikein – Todennäköisyys: 1 : 49

Päävoitto Eurojackpotissa saavutetaan, kun pelaaja valitsee oikein viisi päänumeroa väliltä 1-50 ja kaksi lisänumeroa väliltä 1-10. Viikosta riippuen tällä yhdistelmällä voi voittaa 10 – 120 miljoonaa euroa, eli aivan maata mullistavia rahasummia. On sanomattakin selvää, että oikeasti Eurojackpotissa isomman summan voittaminen on epätodennäköistä, mutta tämän vuoksi itse Eurojackpotin pelaaminen tulee ottaa enemmänkin viihteenä ja lisäjännityksenä, eikä tapana ansaita lisää rahaa. Jos tarkoitus on vain voittaa rahaa suurella todennäköisyydellä, voivat uudet vedonlyöntisivut olla tätä varten parempi vaihtoehto, sillä voittamisen todennäköisyys on vedonlyönnissä huomattavasti suurempaa kuin Eurojackpotissa.

Vaikka päävoiton kohdalle osuminen on äärimmäisen epätodennäköistä, on tällainen tuuri osunut suomalaisten kohdalle jopa yllättävän usein. Vuosien 2013 ja 2019 välillä Eurojackpotin päävoitto osui suomalaisille pelaajille ja ryhmille peräti 16 kertaa. Tämä on todella suuri lukema, sillä Eurojackpotin ensimmäinen arvonta suoritettiin maaliskuussa 2012, ja vain noin kymmenen kuukautta myöhemmin todistimme ensimmäistä suomalaista Eurojackpotin päävoittoa.

Eurojackpot strategiat ja vinkit

On tärkeää muistaa, että Eurojackpot perustuu pääasiassa pelkästään sattumaan ja tuuriin. Tämä tarkoittaa, että lopputulosta on täysin mahdotonta ennustaa, ja siksi peliin ei ole olemassa varsinaisia strategioita, jotka esimerkiksi takaisivat X määrän voittoja tietyllä ajanjaksolla. Yleisin strategia Eurojackpotissa on valita itselle merkityksellisiä numeroita, ja luottaa tällä tavalla ikään kuin omaan intuitioon. Tämä ei varsinaisesti lisää voittomahdollisuuksia, mutta ainakin pelaaja voi itse kokea, että on edes kokeillut jotain suosittua strategiaa.

Sattumanvaraisuuden lisäksi toinen syy, jonka vuoksi Eurojackpotiin on periaatteessa mahdotonta luoda toimivaa strategiaa on se, että pelaaja on aina pakollista valita viisi päänumeroa ja kaksi lisänumeroa. Jos tätä verrataan esimerkiksi kenopeleihin, voi niissä hieman taktikoida siinä, kuinka monta numeroa valitsee. Tällöin omat todennäköisyydet voivat tietyissä voittoluokissa nousta, mutta samanlaista strategiaa ei kuitenkaan ole mahdollista käyttää lainkaan Eurojackpotia pelatessa.

Tuotoilla tehdään myös hyvää

Eurojackpot ei ole pelkkä rahasampo, vaan sen tuotoilla tehdään myös paljon hyvää. Monissa Euroopan maissa osa Eurojackpotin tuotoista ohjataan suoraan hyväntekeväistyyteen ja muihin yhteiskunnallisiin tarkoituksiin. Toisin sanoen pelaajat voivat lohduttautua sillä, että vaikka itse ei pelatessa aina onnistukaan voittamaan rahaa, on pelaamisesta kuitenkin ollut yhteiskunnallista hyötyä ainakin jossain määrin, ja itse pelaamisella on mahdollista tukea hyviä tarkoitusperiä. Jokainen panos Eurojackpotiin auttaa rahoittamaan huomattavasti esimerkiksi kulttuuri- ja urheilutoimintaa ympäri Eurooppaa. Esimerkiksi Kroatiassa Eurojackpotista syntyviä voittoja on ahkerasti käytetty lasten ja nuorten urheilun ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Virossa näillä tuloilla on päätetty tukea muun muassa lääketeollisuutta, vähävaraisia perheitä, vanhuksia sekä lapsia. Latviassa suurin osa tuloista lahjoitetaan tukemaan orpolapsia, kuuroja sekä kuuroja. Vaikka kyse on eräänlaisesta uhkapelistä, on sillä myös paljon positiivisia vaikutuksia.