Onnekkaat suomalaiset – lyhyt historia Eurojackpotin voittajista kautta aikain

Moni on kuullut sanonnan “on lottovoitto syntyä Suomeen”, mikä pitääkin paikkansa jo ajatellessa hyvinvointivaltiota, tarkasteli sitten maamme bruttokansantuotetta tai koulutusjärjestelmää, joka on osaltaan kansallisen pelimonopolin rahoittama verorahan muodossa.

Suomessa on pitkät pelaamisen perinteet, ja ennen nettikasinoita peliala olikin Suomessa kansallisen monopolin käsissä. Kerran viikossa tehtävät lottoarvonnat yhdistivät monet perheet tv-vastaanottimien ääreen jännittämään lottorivejään. Eurojackpot on uudistanut suomalaista lottoamisperinnettä olemalla uuden aallon lottopeli, sillä sitä pelataan kansainvälisesti.

Eurojackpot lanseerattiin vuonna 2012 ja kaikkiaan päävoittoja on tullut 60. Lanseerausvuonna pelistä rahaa voitti lähes 13 miljoonaa pelaajaa, ja vuosien varrella pelaajien määrän kasvettua pelistä irtosi vuonna 2018 reilut 40 miljoonaa erillisvoittoa. Vuosi 2017 oli Eurojackpotin tuloksekkain vuosi pelaajille, tuoden yksitoista päävoittoa.

Eurojackpottia voi pelata Euroopassa 18 maassa. Maita, joihin vuoteen 2018 mennessä ei ole vielä osunut lainkaan päävoittoja, ovat Kroatia, Tsekki, Viro, Islanti, Latvia, Liettua, Puola, Slovakia ja Slovenia.

Saksalaiset ovat Eurojackpotin ystäviä: vuosien varrella maassa on voitettu Eurojackpotin päävoitto 23 kertaa. Suomi on Euroopan toiseksi onnekkain maa Eurojackpotissa: kotimaisia pääpotin voittajia on kaikkiaan kahdeksan. Naapurimaista voitto on osunut Tanskaan neljästi, Norjaan kolmesti, kun taas Islannissa ei ole voitettu kertaakaan, ja Ruotsissakin vain kerran.

Joskus Suomeen syntyminen saattaa olla lottovoiton sijasta Eurojackpot-voitto, kuten keväällä 2018, jolloin kaikkien aikojen suurin Eurojackpot-potti tipahti suomalaiselle pelaajaporukalle. Voittokuponkiin liittyi myös draamaa, sillä alkuun voittajaa ei löydetty. Suomalaiset sanomalehdet kirjoittivat aiheesta käyttäen termiä “lottomysteeri”. Koska Eurojackpot on nimensä mukaisesti Euroopan laajuinen peli, jokaisen voittajamaan mediasta löytyy omat uutisensa uusien lottomiljonäärien voitonlunastuksen vaiheista. Ajatus siitä, ettei joku lunastaisi voittojaan, kuulostaa katastrofaaliselta suurimmalle osalle ihmisistä. Tämä olisi erittäin epätodennäköistä muilla suurilla pelialan toimijoilla, kuten sivustolla iGame.com, jossa pelien voitot näkee välittömästi. Suomalainen Eurojackpot-voittotarina päättyi kuitenkin onnellisesti, sillä lopulta Loimaalla rivinsä pelannut voittaja päätti lunastaa voittonsa – kolmen kuukauden kuluttua arvonnasta.

Monet pelaajat pelaavatkin omilla suosikkinumeroillaan, jotkut pitävät lottonumeronsa samana vuodesta toiseen. Kaikkien aikojen suurimpien voittojen voittonumeroiden top 15 on seuraava: 1, 6, 8, 12, 14, 15, 20,  21, 27, 30, 35, 37, 41, 49, 53. Tapoja omien numeroiden valintaan lienee yhtä monta kuin pelaajaakin: joku luottaa syntymäpäiviin, jotkut antavat koneen arpoa numerot. Yksi asia on kuitenkin varma: koko pelin olemassaolon aikana voitokkaita Eurojackpot-voittokuponkeja on kertynyt jo yli 200 miljoonaa Euroopan laajuisesti.

Lisätietoja Eurojackpotin voittotilastoista: https://www.euro-jackpot.net/en/statistics/winners