Sijoita voittosi näin

Ilmestyikö tilillesi voittoja eurojackpotista? Suomessakin ollaan totuttu kuulemaan hämmästyttävän suurista voitoista, vaikkemme olekaan aivan eniten pelaavien maiden kärjessä. Jos summa on hieman suurempi, voi olla houkuttelevaa käyttää ne johonkin omaan haaveeseen, kuten etelänmatkaan tai vaikkapa uuteen autoon. Jos mielessäsi kuitenkin pyörii ajatus rahojen säästämisestä tulevaisuuden varalle, voi olla vaikeaa päättää mihin rahasi laittaisit. Onko järkevintä pitää ne pankkitilillä vai sijoittaa osakkeisiin. Tai ehkä kuitenkin haluaisit vain sen uuden auton. Jos Eurojackpot on sinulle uusi tuttavuus, kannattaa säännöt kerrata täältä. Tässä artikkelissa käydään läpi muutama vaihtoehto, joiden avulla saat sijoitettua potin järkevästi ja kasvattamaan sitä, jotta voit sitten tulevaisuudessa nauttia siitä vieläkin enemmän.

Bitcoin on puhuttanut Suomessakin jo pitkään. Usein tuntuu kuitenkin siltä, että harvat ihmiset oikeasti tietää mistä on kyse. Varsinkin vanhemmille ikäluokille jo pelkkä kryptovaluutan käsite voi kuulostaa täysin heprealta. Bitcoin on kuitenkin jo pitkään osoittanut olevansa johtava kryptovaluutta ja vaikka vastustajiakin löytyy, ovat tuhannet ihmiset rikastuneet äärettömän paljon sen avulla. Historiallisesti Bitcoinin arvokehitys on ollut huikeaa ja varsinkin sen alkuvaiheilla mukaan hypänneiden sijoittajien tarinat ovat olleet huikeita.

Mikä sitten on Bitcoin? Erittäin hyvä kysymys. Bitcoin on avoimeen lähdekoodiin perustuva kryptovaluutta, se on täysin hajautettu, joten sen toiminta ei riipu mistään keskusjärjestöstä/pankista. Bitcoin verkon toiminta perustuu maailmanlaajuiseen vertaisverkkoon, ja kaikki toiminta on periaatteessa julkista tietoa. Bitcoinien liikkeelle laskenta tapahtuu niin kutsutun louhinnan kautta, joka sekin tapahtuu vertaisverkossa. Bitcoinien enimmäismäärä on ennalta määrätty, joten se ei ole loputon resurssi. Jos kaipaat lisää tietoa Bitcoinista, lue täältä lisää. 

Bitcoinin arvo on noussut 5 vuodessa 4178% ja se on eittämättä nykypäivän ja tulevaisuuden sijoituskohde. Se käy jo useissa paikoissa maksuvälineenä ja sen suosion odotetaan vain kasvavan. Paras paikka nousta sijoitusjunan kyytiin on tietysti aina tänään, joten miksi et sinäkin kokeilisi onneasi Bitcoinin kanssa? Bitcoinin ostaminen on tänä päivänä helppoa ja voit säilyttää sijoituksiasi turvallisesti erilaisissa kryptolompakoissa. 

Jos tämä kuitenkin tuntuu jo liian hurjalta, on muitakin vaihtoehtoja toki olemassa. Perinteiset sijoitusmarkkinat ovat aina olleet suosittu valinta ja ovat täynnä erilaisia vaihtoehtoja. Itse asiassa erilaisia vaihtoehtoja ja informaatiota on niin paljon, että vasta aiheeseen tutustuvalle ne voivat tuntua aivan ylitsepääsemättömän vaikeilta. On osinko-osakkeita, futuureita, rahastoja, lainakirjoja ja ties minkälaisia täysin oudoilta kuulostavia käsitteitä. Jos kiinnostusta ja hieman pääomaakin riittää, on aina suositeltavaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Heillä on vankka osaaminen aiheesta ja he osaavat neuvoa juuri sinulle sopivan sijoitussuunnitelman. Jos tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, on internet täynnä tietoa, jolla pärjää vallan hyvin, kunhan vain jaksaa huolella paneutua siihen.

Yksi nykypäivän suosituimmista sijoittamismuodoista on indeksirahastoihin sijoittaminen. Indeksirahastojen etuina ovat niiden vaivattomuus ja yleisesti alhaiset kulut. Indeksirahastojen tarkoitus on jäljitellä tiettyä indeksiä, esimerkiksi S&P 500 indeksiä, johon lukeutuu markkina-arvoltaan Yhdysvaltojen 500 suurinta yritystä. Indeksirahastot eivät ota omaa näkemystä osakevalintoihin, vaan rahat sijoittuvat automaattisesti samalla painoarvolla kuin mitä ne sillä hetkellä indeksissä ovat. Täten indeksirahastot kehittyvät hyvin samanlaisella kaavalla kuin indeksit itsessään. Indeksirahastot eivät myöskään vaadi aktiivista salkunhoitoa, vaan toiminnot on pitkälti automatisoitu. Tämän vuoksi rahastojen kulut ovat usein erittäin alhaisia, jopa 0% kuluilla varustettuja indeksirahastoja löytyy myös Suomen markkinoilta. Alhaisten kulujen ja pitkälle automatisoidun luonteensa vuoksi indeksirahastot ovatkin varsinkin aloittelevien sijoittajien suosiossa, sillä ne eivät vaadi läheskään yhtä kattavaa osaamista markkinoista kuin normaalit osakkeet.

Toki normaaleissakin osakkeissa on puolensa. Sijoittaessa suoraan osakkeisiin, on sijoittajalla paljon enemmän valtaa ja kontrollia sijoituksistaan. Eikö tietyn yrityksen tuotto miellyttänyt? Voit myydä sen pois. Osakkeisiin sijoitettaessa myös oman osaamisen hyödyntäminen on paljon keskeisemmässä osassa kokonaiskuvaa. Opettelemalla sijoitusmaailman saloja ja kikkoja, voi oikeanaikaisilla toimilla myös yltää paljon korkeampiin tuottoihin kuin pelkillä indeksirahastoilla. Pitää kuitenkin myös muistaa, että luonnollisena seurauksena myös tappioiden riskit kasvavat merkittävästi. Sijoitusmarkkinat ovat raaka paikka ja täynnä erittäin tiukkaa kilpailua, vastassasi on ammattilaisia ja instituutiota kaikista maailman kolkista. Menestyneimmillä instituutioilla on melkein ylivoimaiselta tuntuva ylivoima omien teknologioidensa ja ammattilaisarmeijoidensa takia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä ettei myös aloittelevilla olisi mahdollisuutta menestyä, se vaan vaatii sinnikkyyttä ja halua oppia. Siipiään kannattaa kuitenkin aina koettaa, kunhan muistaa pitää järjen matkassa. Varsinkin jos sijoitusmarkkinat eivät ole ennestään tuttuja, ei kaikkia munia kannata todellakaan pistää samaan koriin. Hajauttaminen on kaiken A ja O ja jos mahdollisuutta löytyy, on aina hyödyllistä kääntyä ammattilaisen puoleen. 

No mutta, siinä tulikin lueteltua vähän vaihtoehtoja voittopottien sijoittamiseen. Nämä olivat kuitenkin vain viihteen ja informoinnin vuoksi keksittyjä niksejä ja ideoita, eikä niitä pidä pitää varsinaisina sijoitusvinkkeinä. Ammattilaisten puoleen kannattaa aina kääntyä sijoitusasioissa, eikä koskaan kannata lähteä takki auki markkinoille. Fakta on kuitenkin se että jos niin haluaa, voi voittonsa sijoittaa vaikka minkälaisilla tavoilla. Pitää vain löytää itselle sopiva ja hyvältä tuntuva tapa. Pitää myöskin muistaa välillä nauttia voitoistaan, eikä laittaa kaikkea sukanvarteen Roope Ankan tavoin. Eihän kukaan estä myöskään tekemästä molempia, voihan voittorahojaan sijoittaa myös rantalomalta käsin. Oli miten oli mitä ikinä päätätkin tehdä, onnea matkaan! Ja onnea pelaamiseen!